English version
 HOME PAGE
DESPRE NOI
MEMBRI
EVENIMENTE MEDICALE
INFORMARE PUBLICA
  MedSexInfo  
NOUTATI EDITORIALE
ARTICOLE
PARTENERI MEDIA
PREMIUL AMSR
CONTACT

www.san-sex.roBuletin oficial al AMSR
A aparut Buletinul Nr. 2
aprilie-august 2013
descarca

 FEEDBACK

Spune care este parerea ta
despre"Asociatia pentru
Medicina Sexualitatii din
Romania"
click aici

articole | Dictionar de sexologieDictionar de sexologieProf. Dr. Rodica Macrea
Aparitiile editoriale în literatura medicala pot fi considerate adevarate monumente de creatie. Pentru ca într-o perioada în care medicina bazata pe evidente acumuleaza date noi într-o cadenta cu un ritm accelerat, la standarde tot mai înalte de obiectivitate si la un nivel din ce în ce mai aprofundat, culegerea, trierea si prezentarea unui material stiintific într-un continut coerent, compact, dar totodata cu un caracter exhaustiv implica un efort remarcabil.

Cu atât mai remarcabila este tiparirea unei lucrari noi dintr-un domeniu incitant cum este cel al sexologiei, care, pe fondul unui interes de o amploare qvasi-exponentiala, a suscitat si pâna acum editarea de carti scrise de medici (ex. Disfunctia erectila-ghid clinic de N. Calomfirescu, Alfabetar de Sexologie de Fl. Tudose si A. Marian s.a.) sau specialisti din varii domenii: psihologi, sociologi, antropologi, juristi etc. (ex. Tainele seductiei de L. Renar, SEX. Ghid complet de S.C. Bakos, Almanahul sexului de F. Twinn etc.).

Dictionar de Sexologie, având ca si autoare pe prof. Rodica Macrea si respectiv prof. Ioana Miclutia se remarca printr-un substrat profund stiintific, gen multum in parvum, reprezentând un reper solid în procesul de informare din domeniul sexologiei.


Prof. Dr. Ioana Miclutia
Prof. Dr. Rodica Macrea, medic primar psihiatru, doctor în stiinte medicale, profesor la Catedra de Psihiatrie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca este totodata si coordonator al masteratului de sexologie clinica al acestei universitati. Membra a unor prestigioase societati medicale internationale si din tara, a publicat numeroase lucrari în reviste de specialitate: European Psychiatry, Revista International de Tanatología y Suicidio, Sexual and Relationship Therapy, Addictologia Hungarica etc.

Prof. Dr. Ioana Miclutia, medic primar psihiatru, doctor în stiinte medicale, profesor la Catedra de Psihiatrie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, sef de sectie psihiatrica a Spitalului Judetean Cluj, este totodata si psihoterapeut-psihodrama clasica si sexolog (Heidelberg, 1996). A publicat în Journal of Cognitive and Behavioral Psychotherapies, The Journal of Mental Health, Sexual and Relationship Therapy, Addictologia Hungarica si este peer-reviewer la European Psychiatry.

Dictionar de Sexologie are o remarcabila calitate didactica cu valoare semiologica. Volumul se adreseaza atât studentilor medicinisti si de la facultatea de psihologie cât si tuturor specialistilor în sexologie: urologi, psihiatrii, medici de familie, endocrinologi, cardiologi, diabetologi, nutritionisti, medici de medicina scolara etc.

Cartea cuprinde aproximativ 3000 de notiuni acoperind practic toata paleta de dismorfisme, aspecte clinice, aberatii, tulburari sociale, juridice, comportamentale, atitudini, elemente rasiale, educationale si legislative legate de domeniul sexologiei.

Volumul este deschis de o lista de abrevieri, continând peste 150 de articole, având rolul de a facilita parcurgerea textelor din interiorul publicatiei. Aceste abrevieri pleaca de la cele referitoare la notiuni literare comune (ex: abr. = abreviere, adj. = adjectiv, lat. = limba latina) si continua cu notiuni de morfo-fiziologie (ex: A = adrenalina, DA = dopamina,), patologie (BTS = ex. boala cu transmitere sexuala, PH = pseudohermafroditism), consiliere sexuala (COC = ex. contraceptive orale combinate, DIU = dispozitiv intrauterin, RUA = reproducere umana asistata) sau reprezentând asociatii, organizatii, fundatii etc. (ex. APA = American Psychiatric Association, LGBT = Lesbian Gay Bisexual Transgender, SECS = Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala).

Continutul este vast acoperind realmente toate domeniile sexologiei dintre care amintesc:
- morfologie: andromorfism, corp spongios, gonada, perineu, testicul, s.a.
- patologie: agonadism, caruncul, impotenta, verumontanita s.a.
- terapie: ansamicin, coterapie, implant, vibrator s.a.
- sociologie: adamism, cathari, feminism, s.a.
- aberatii: afrodisiomanie, cicisbeism, parafilie, s.a.
- atitudini: ablutiune, concubinaj, gerofilie, pozitie, triolism, s.a
- jurisdictie: anulare, consiliere, molestare, reprimare, s.a.
- psihanaliza: amfierotism, anaclisis, canibalic, fantasma, neoerotism, s.a.

Dictionarul are ca ultima parte o lista bibliografica vasta de peste 120 de referinte din literatura de specialitate, fiind folosite explicatii si definitii provenind de la marii „clasici” ai sexologiei: H. Ellis (1936), A. Kinsey (1948), W.H. Masters (1966), V.E. Johnson (1966) si cei ai psihanalizei: S. Freud (1947), C.G. Jung (1978), pâna la nume de referinta din bibliografia actuala: D. Cameron (2006), R. Parker (2007), N. Fischer (2007) s.a.

Considerându-ma onorat pentru faptul de a fi fost rugat sa recenzez acest volum atât de complet si complex din punct de vedere stiintific, nu pot decât sa-l recomand calduros spre a fi aprofundat de catre toti cei interesati de acest domeniu fascinant, care este sexologia si care, de fapt, face parte intrinsec din existenta noastra antropologica, biologica, psihologica si, daca vreti, chiar ideologica.

Dr. Vasile Coca, MD, MAS.Copyright 2004. Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania. Site creat si realizat de web design, dezvoltare web, multimedia, web hosting, identitate de corporatie si grafica publicitara