English version
 HOME PAGE
DESPRE NOI
MEMBRI
EVENIMENTE MEDICALE
INFORMARE PUBLICA
  MedSexInfo  
NOUTATI EDITORIALE
ARTICOLE
PARTENERI MEDIA
PREMIUL AMSR
CONTACT

www.san-sex.ro



Buletin oficial al AMSR
A aparut Buletinul Nr. 2
aprilie-august 2013
descarca

 FEEDBACK

Spune care este parerea ta
despre"Asociatia pentru
Medicina Sexualitatii din
Romania"
click aici

articole
| Recenzia cartii "Disfunctia erectila-ghid clinic"



Recenzia cartii "Disfunctia erectila-ghid clinic" , sub redactia N.Calomfirescu, Conferentiar Dr. Maria Mota, Craiova


Lucrarea "Disfunctia erectila - ghid clinic", sub redactia D-lui Dr. Nicolae Calomfirescu , editata de Editura Medicala Almateea, a fost lansata in urma celui de-al  II-lea Simpozion National A.R.D.E. , care a avut loc la Sinaia in perioada 21-23 noiembrie 2002.

Autori grupati intr-o echipa interdisciplinara, formata din nume prestigioase ale medicinei romanesti, abordeaza o tema unitara, din unghiuri diferite. Se abordeaza astfel o problema bio-psiho-sociala extrem de delicata, considerata pâna nu demult tabu, jenanta sau neimportanta. În 1974 OMS a definit conceptul de sanatate sexuala, stabilind dreptul universal, inalienabil al omului de a se bucura de starea de sanatate sexuala. Acest drept legitim nu poate fi exercitat întotdeauna numai în virtutea determinantilor sai biologici si sociali, ci poate impune la un moment dat interventia activa a unor practicieni avizati, care sa ajute individul sa-si cunoasca si sa-si valorizeze plenar propria sexualitate. Astfel a aparut ARDE(Asociatia Româna de Disfuctie Erectila) care, în urma primului simpozion national din 2001, a hotarit sa elaboreze Ghidul clinic al DE, la initiativa presedintelui ARDE, Dr. Nicolae Calomfirescu, redactorul acestei carti. Aparitia medicamentului Viagra, eficient ca tablete administrate pe cale orala, a declansat un impact informational fara precedent, pe multiple planuri: personal, cuplu, cultural, economic, social etc. Enorma atentie acordata de mass media fenomenului a trezit interesul si speranta multor barbati cu DE, care i-a impins catre medici. Din pacate însa, lumea medicala a avut o reactie mai lenta si chiar neadecvata uneori, desi DE reflecta de fapt starea de sanatate fizica si psihica si are un impact important, atât asupra calitatii vietii individului, cât si asupra familiei acestuia. Persoanele cu DE, prin nevoile lor, au devenit sefii echipei multidisciplinare si au impus, ca pe o necesitate, elaborarea unor ghiduri de diagnostic si tratament a DE. Ghidul clinic, publicat sub redactia Dr. N Calomfirescu, cuprinde 18 capitole.

Primele trei capitole sunt semnate de Dr. N Calomfirescu, care prezinta cu maxima competenta Evidente statistice în DE, Elemente de anatomie a aparatului genital masculin, Elemente de fiziologie a aparatului genital masculin. Aproximativ 25% dintre barbatii peste 35 de ani din Romania prezinta un grad variabil de DE, prevalenta acesteia crescând progresiv cu vârsta. Dintre toti pacientii se adreseaza medicului numai aproximativ 17%, majoritatea dintre ei aducand ca argument lipsa de incredere legata de pregatirea medicului.

Prof. Dr. Voichita Mogos si Prof. Dr. E Zbranca, impreuna cu col. prezinta în patru capitole Etiopatogenia si diagnosticul DE, Tratamentul DE, Disfunctia erectila-opinia sexologilor si Evolutia învatamîntului de sexologie medicala la Iasi. Se prezinta DE ca avand doua mari mecanisme etio-patogenice: psihogen, organic sau asocierea lor. DE organice au multiple cauze: factori locali, vasculari, neurogeni, endocrini, metabolici, toxici, iatrogeni sa. Autorii recomanda ca un subiect cu DE sa fie examinat clinic si investigat de o echipa multidisciplinara, care sa stabileasca tratamentul diferentiat al fiecarui bolnav. Despre tratamentul ideal autorii mai sus mentionati afirma ca acesta trebuie sa fie: eficient, utilizabil la necesitate, lipsit de toxicitate si efecte secundare, facil de administrat, posibil de procurat, accesibil financiar.

Dr. V A Iconaru prezinta Testarea farmacologica a erectiei (Capitolul 5) ca pe o evaluare de baza pentru pacientii cu DE organica, la care se preconizeaza utilizarea injectiilor intracavernoase sau a interventiilor chirurgicale ca mijloc de tratament.

Dr. I Coman si Dr..Z Spârchez prezinta in capitolul 6 Ultrasonografia Doppler, care este astazi unanim considerata ca fiind standardul de aur în evaluarea functionarii arterelor cavernoase într-un mod minim invaziv. Când explorarea Doppler suspecteaza o cauza  vasculara a DE se impune continuarea protocolului de investigatie cu Explorarea vasculara(Capitolul8), capitol prezentat cu mult profesionalism de Dr. I Coman.

O alta investigatie în DE este reprezentata de Electromiografia corpului cavernos (Capitolul 7), prezentata de Dr. V Coltoiu care propune ca obligatorie aceasta explorare, interpretata cu ajutorul computerului, care transfera un mare procent din DE psihogene la DE organice.

Capitolele 10 si 14 abordeaza Psihologia si disfunctia sexuala respectiv Disfunctia erectila în psihiatrie prin interventia a doi renumiti profesori universitari: psiholog Aurora Liiceanu si psihiatru Florin Tudose. Prof. Liiceanu solicita deschiderea medicior catre aspectele psihologice, care aduc drept câstig imunitate la rutina, o mai mare întelegere a fiintei umane si un respect fata de misterele functionarii ei. Prof. Tudose prezinta o serie larga de circumstante psihiatrice în care DE este o cauza, o comorbiditate sau o consecinta a unei tulburari psihiatrice.

Disfunctia erectila si bolnavul urologic (Capitolul 11) este o tema  dezbatuta de Prof. Dr. Fl Miclea si col, amintind printre cauzele de DE adenomul de prostata, cancerul de prostata, bolile infectioase, vasculare sa.

Prof. Dr. M Cinteza si col prezinta în Capitolul 12 DE la pacientii cu afectiuni cardio-vasculare si recomanda ca la fiecare pacient cu DE sa i se stratifice riscul de evenimente cardio-vasculare pentru ca functie de acesta sa se stabileasca conduita terapeutica.

Disfunctia erectila la pacientul diabetic este abordata magistral de Prof Dr. N Hancu si Dr V Coca, care prezinta complexitatea etiopatogenica a DE in diabetul zaharat, pornind de la disfunctia endoteliala, afectarea filetelor nervoase, un grad de hipogonadism sa. Se prezinta rolul tratamentului oral în cresterea calitatii vietii la pacientii cu DZ.

DE în patologia endocrina este prezentata in Capitolul 15 de Dr.Simona Fica si Mihaela Anton care analizeaza cauzele DE in general, insistând asupra cauzelor endocrinologice ale acesteia.

Dr Oana Sever Cristian prezinta in Capitolul 17 Familia în mileniul al treilea, abordând extrem de complex barbatul, feminismul, institutia casatoriei, intimitatea, codependenta.

În incheierea ghidului sunt prezentate recomandarile OMS privind DE, Ghidul Asociatiei Europene de Urologie privind diagnosticul si tratamantul disfunctiei erectile si cel al tulburarilor de ejaculare.

Aparitia acestui ghid clinic, într-un tiraj mare, reprezinta un mare progres în sprijinul activitatii lumii medicale, care se va reflecta în final asupra cresterii calitatii vietii pacientilor, care au devenit sefii comisiei multidisciplinare de diagnostic si tratament al disfunctiei erectile.



Copyright 2004. Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania. Site creat si realizat de web design, dezvoltare web, multimedia, web hosting, identitate de corporatie si grafica publicitara