English version
 HOME PAGE
DESPRE NOI
MEMBRI
EVENIMENTE MEDICALE
INFORMARE PUBLICA
  MedSexInfo  
NOUTATI EDITORIALE
ARTICOLE
PARTENERI MEDIA
PREMIUL AMSR
CONTACT

www.san-sex.roBuletin oficial al AMSR
A aparut Buletinul Nr. 2
aprilie-august 2013
descarca

 FEEDBACK

Spune care este parerea ta
despre"Asociatia pentru
Medicina Sexualitatii din
Romania"
click aici

articole
| De ce A.R.D.E.?De ce A.R.D.E.?


In ultimele luni s-a vehiculat in presa cu diverse prilejuri numele Asociatia Romana a Disfunctiei Erectile sau prescurtat A.R.D.E.
De curand a fost relansat si site-ul www.arde.ro.


Ce este A.R.D.E.?
Randurile care urmeaza vor da raspunsul la aceasta intrebare, creand portretul unui nou tip de asociatie medicala.

A.R.D.E. este o asociatie profesionala, multidisciplinara, non-guvernamentala si apolitica infiintata in anul 2000 in conformitate cu normele legale.
Grupul de initiativa a fost format de profesionisti de prestigiu din diferite specialitati medicale (diabet, cardiologie, endocrinologie, psihiatrie, urologie), iar principiul de baza al asociatiei este colaborarea profesionala interdisciplinara, in problema disfunctiei erectile in special si al sexualitatii masculine in general.

Asociatia doreste sa actioneaze ca un forum profesional echidistant, echilibrat, pe linia informarii celor interesati (medici, psihologi, mass-media, educatie) in acest domeniu complex.
A.R.D.E. nu poate si nu vrea sa se substituie vreunei societati/asociatii profesionale de stricta specialitate, participarea la activitatea si evenimentele A.R.D.E. fiind optiunea personala a celor interesati.

Cineva neavizat poate crede ca A.R.D.E. este asociatia andrologilor sau a sexologilor. Nimic mai fals, A.R.D.E. nu este o societate inchisa, din contra este deschisa si urmareste progresul tuturor membrilor ei in aceasta patologie periferizata, neglijata si de ce nu stigmatizata, uneori.
In intreaga lume civilizata preocuparea pentru restaurarea sexualitatii normale a individului si a cuplului face parte din tendinta de ameliorare a calitatii vietii legata de boala pentru fiecare.

Patologia sexualitatii nu omoara direct, dar face viata extrem de amara pe termen mediu, lung sau foarte lung.
Datele statistice existente actualmente atat in lume cat si la noi (studiul M.H.S. - 1998) evidentiaza printre altele imensul baraj de comunicare intre pacient si medic, lipsa unei informari corecte a medicilor si a pacientilor precum si necesitatea educatiei sanitare/sexuale a populatiei.
Avand in vedere complexitatea problemei, A.R.D.E. incearca sa astupe macar partial, acest gol prezent si la noi.

Aceasta activitate va fi dificila datorita contextului (cultural, educational, economic, social, profesional) dar ea este expresia angajarii profesionale si civice a celor implicati.
Cand un studiu, extrem de serios, ca M.H.S.-1998 arata ca in Romania 1,3 milioane de barbati cu varsta peste 35 ani sunt probabil afectati de un grad de disfunctie erectila, ce ar trebui sa facem?

Daca toti acesti barbati ar fi in cupluri stabile, ar rezulta 2,6 milioane locuitori ai tarii, ceea ce reprezinta circa 11% din populatia totala. Daca insa coboram limita de varsta si ne referim la barbati peste 20 ani - procentul creste. Nu trebuie de asemenea sa uitam ca patologia sexualitatii are efecte negative si asupra sporului natural al populatiei.

De aici importanta individuala si sociala a problemei.
In anul 2001 activitatea A.R.D.E. a fost mai timida; s-a organizat prima reuniune a asociatiei la Centrul de Conferinte ROMEXPO Bucuresti cu tema "Diagnosticul interdisciplinar al D.E., creditata de Colegiul Medicilor in cadrul programului E.M.C., in 8 decembrie 2001.
Amanunte mai multe despre ceea ce a fost atunci, cei interesati le pot gasi pe site-ul www.arde.ro
In anul 2002 activitatea asociatiei este mai bogata si tot pe site-ul A.R.D.E. veti putea gasi amanunte.

S-au organizat o serie de reuniuni in diferite orase si se va organiza al II lea Simpozion National in perioada 21-23 Nov.2002 la Sinaia - cu tema - "ABORDAREA INTERDISCIPLINARA A DISFUNCTIEI ERECTILE". Programul manifestarii, al carui presedinte este Prof. Dr. EUSEBIU ZBRANCA(UMF IASI), va cuprinde comunicari in sesiuni plenare, mese rotunde," state of the art lecture"si simpozioane satelit.
Cu aceasta ocazie celei mai interesante lucrari i se va decerna Premiul A.R.D.E.

Stimati colegi si distinsi cititori nu stiu daca prin cele de mai sus am reusit sa raspund la intrebarea din titlu; daca nu, voi reveni cu inca un raspuns care poate tine loc si de concluzie. A.R.D.E. exista si va exista deoarece era nevoie de o unificare a eforturilor si a limbajului in aceasta problema si este necesara informarea unitara si egala a profesionistilor cat si a potentialilor pacienti.DR. N. CALOMFIRESCU
Medic primar urolog, Doctor în medicina
Spitalul Militar "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" - Bucuresti


Copyright 2004. Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania. Site creat si realizat de web design, dezvoltare web, multimedia, web hosting, identitate de corporatie si grafica publicitara