English version
 HOME PAGE
DESPRE NOI
MEMBRI
EVENIMENTE MEDICALE
INFORMARE PUBLICA
  MedSexInfo  
NOUTATI EDITORIALE
ARTICOLE
PARTENERI MEDIA
PREMIUL AMSR
CONTACT

www.san-sex.ro



Buletin oficial al AMSR
A aparut Buletinul Nr. 2
aprilie-august 2013
descarca

 FEEDBACK

Spune care este parerea ta
despre"Asociatia pentru
Medicina Sexualitatii din
Romania"
click aici

articole
| Evidente statistice in disfunctia erectila



Evidente statistice in disfunctia erectila

Problemele de sexualitate normala si patologica, raportate la nivel individual, sunt vechi de cand lumea, insa extrapolarea lor la nivel populational este foarte recenta. Aceasta lucrare reprezinta o premiera in publicistica medicala din tara noastra, prezentand datele primului studiu privind disfunctia erectila, e ectuat in Romania.

In anul 1995 Schiavi face o analiza retrospectiva a studiilor privind disfunctia erectila efectuate pe perioada 1948-1995 si nu gaseste decat 14 studii, 6 din ele fara un esantion reprezentativ.
Cel mai extensiv studiu a fost realizat de Kinsey in 1948 si a avut circa 12000 de subiecti cu varsta cuprinsa intre 18 si 85 de ani, dar nu a avut decat 106 participanti peste 60 de ani, restul fiind voluntari. Lotul acesta, important numeric, nu are semnificatie metodologica si statistica.


Studiul efectuat in 1960 de Master si Johnson, mult comentat si mediatizat, nu a fost analizat statistic, datele sale neputand fi utilizate in aprecierea fenomenului luat in discutie.

Primul studiu care indeplineste conditiile impuse de necesitatea prelucrarii statistice si care sta practic la baza noilor concepte in disfunctia erectila este cel publicat de Feldamn si colaboratorii sai in 1994.

Acest studiu s-a desfasurat in perioada 1987-1989 in 11 orase din Massachussetts (SUA), iar lotul a fost format din barbati neinstitutionalizati cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani.

Functia erectila a fost evaluata cu ajutorul unui chestionar autoadminsitrata privitor la activitatea sexuala, rata de raspuns fiind de 75% (1290 raspunsuri din 1709 subiecti). In acest lot s-a observat ca prevalenta disfunctiei erectile a fost de 52%. Dintre subiectii ce declara ca sufera de disfunctie
erectila, 17% au o forma usoara, 25% moderata si 10% completa. (Grafic 1).

Din datele studiului reiese ca disfunctia erectila este corelata cu varsta dar nu este in mod necesar o consecinta a procesului de imbatranire. Astfel, la 40 de ani prevalenta disfunctiei erectile este de 39% si creste la 67% pentru subiectul de 70 de ani sau peste. (Grafic 2).

Considerand lotul semnificativ statistic si reprezentativ, extrapolarea la scara nationala (SUA) a extimat ca aproximativ 30 milioane de barbati sunt afectati, ceea ce reprezeinta o problema de sanatate publica. Proiectia statistica la nivel mondial pentru 2005 este apreciata la 411 milioane barbati cu disfunctie erectila avand varsta cuprinsa intre 40 si 69 ani. Ca o consecinta a imbatranirii
populatiei si a patologiei asociate varstei, in analiza facuta de Feldman si colaboratori, dupa corectarea diferentei de varsta, se evidentiaza corelarea directa a disfunctiei erectiel cu:
• anumite afectiuni (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, bolile cardiace)
• unele medicamente (antihipertensive, hipoglicemiante orale, medicatie cardiaca, vasodilatatoare, etc.)
• fumatul asociat cu bolile cardiace sau hipertensiune arteriala sub tratament
• consumul excesiv de alcool
• depresia
• inhibarea/exprimarea maniei

Aprecierea disfunctiei erectile ca problema medico-sociala se face diferit in functie de zona geografica, profilul cultural, nivelul economic sau rasa.

Pentru aprecierea impotantei problemei in lunile aprilei-iulie 1998 s-a efectuat o cercetare primara in 10 tari europene si Romania.

Chestionarele au fost similare in toate tarile iar studiul a avut ca obiective determinarea:
• prevalentei disfunctiei erectile (declarata)
• prevalentei nor maladii asociate (declarata)
• adresabilitatii pacientilor la medic
• surselor de informatie privind disfunctia erectila.

Intregul studiu a fost realizat la cererea firmei Pfizer de catre agentia de cercetare de piata IPSOS-SRL. Baza studiului MHS (Men's Healts Survey)2 a constituit-a un chestionar structurat, autoadministrat, adrestat barbatilor peste 35 de ani.

In Romania au fost distribuite 2000 de chestionare, lot reprezentativ pe scara nationala pentru respectiva grupa de vasta. Pentru a obtine date interpretabile statistic trebuiau recuperate minimum 500 de chestionare completate.

Rata de raspuns a fost de 32%, adica 634 chestionare, in care 150 de persoane au declarat ca sufera de un anumit grad de disfunctie erectila.<br> Varsta repondentilor a fost cuprinsa intre 35-75 si peste 75 de ani, iar media raporturilor sexuale pe luna a fost de 8,26.<br> Prevalenta disfunctiei erectile in lotul de 634 repondenti a fost de 25% si creste cu varsta. (Grafic 3).

Conform rezultatelor acestui studiu 82% din barbatii peste 35 ani din Romania fumeaza si/sau sufera de cel putin una din urmatoarele boli: hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, diabet zaharat, depresie, hiperplazie benigna de prostata, boli cardiace, stress. (Grafic 4)

In ceea ce priveste adresabilitatea la medic, doar 64% (225/634) din cei care au declarat ca nu sufera de disfunctie erectila au raspuns ca s-ar adresa cu aceasta problema doctorului. Atunci cand disfunctia erectila coexista si cu alte afectiuni, procentul de adresare la medic variaza intre 21% (pacientii cu depresie) si 94% (pacientii cu diabet zaharat).

Dintre repondentii care au declarat ca sufera de disfunctie erectila doar 17% s-au adresat unui medic iar dintre acestia doar 47% au facut-o in urma unei decizii proprii.

Sursele de informare in legatura cu disfunctia erectila utilizate de repondenti au fost variate: medicul de familie, revistele, prietenii, farmacistii, etc.

In Romania, in momentul efectuarii studiului, pe primul loc in tratamentul disfunctiei erectile au fost vitaminele si testosteronul.

Concluziile acestui prin studiu efectuat arata ca circa 25% din barbatii peste 35 de ani din Romania au un anumit grad de disfunctie erectila. Acest procent reprezinta in fapt aproximativ 1,3 mjilioane de barbati, iar dintre acestia 94% au declarat ca fumeaza sau au o maladie asociata.

Important de retinut este ca la medic s-au adresat doar 17% din cei care au declarat ca sufera de disfunctie erectila iar dintre acestia doar 7% au urmat un tratament.

Acestea sunt cifre seci - in spatele lor se gasesc oameni. Aceste cifre si analiza lor statistica stau la baza programului de sanatate care sa permita diagnosticul si tratamentul precoce si eficient in scopul
ameliorarii calitatii vietii individului si cuplului.
Studiile reprezinta evidente ce genereaza atitudini, limbaje, standarde care amelioreaza relatia cost - eficienta. In Statele Unite ale Americii, la nivelul anului 1985, 400.000 de pacienti au consultat medicul pentru probleme de disfunctie erectila, dintre care 30.000 au fost internati in spital, ceea ce a dus la costuri directe in valoare de 146 milioane USD. Daca la acestea adaugam costurile indirecte si pe cele intangibile (care din pacate nu se cuantifica), la nivelul respectivului an ar rezulta consturi
imense pentru o problema aparent minora dar cu un impact important asupra calitatii vietii noastre in general.

Constientizarea socieomedicala a problemei a dus la desfasurarea in 1999 la Paris a primei Consultatii Internationale de Consens in disfunctia erectila - un prim pas in directia crearii unui limbaj comun intre medici si medic-pacient.

Aceste date constituie elemente de evidenta statistica medicala si reprezinta baza absolut necesara pentru abordarea moderna a disfunctiei erectile.

BIBLIOGRAFIE:
1. Feldman HA, et. al. Impotence and its medical and psichosocial corelates:
result of the Massachusetts Male Aing Study, J Urol. 1994:151:54-61
2. Studiu MHS, Romania, Data on file PFIZER ROMANIA.


DR. N. CALOMFIRESCU
Medic primar urolog, Doctor în medicina
Spitalul Militar "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" - Bucuresti


Copyright 2004. Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania. Site creat si realizat de web design, dezvoltare web, multimedia, web hosting, identitate de corporatie si grafica publicitara