English version
 HOME PAGE
DESPRE NOI
MEMBRI
EVENIMENTE MEDICALE
INFORMARE PUBLICA
  MedSexInfo  
NOUTATI EDITORIALE
ARTICOLE
PARTENERI MEDIA
PREMIUL AMSR
CONTACT

www.san-sex.ro



Buletin oficial al AMSR
A aparut Buletinul Nr. 2
aprilie-august 2013
descarca

 FEEDBACK

Spune care este parerea ta
despre"Asociatia pentru
Medicina Sexualitatii din
Romania"
click aici

articole
| Jaloanele diagnosticului in disfunctia erectila



Jaloanele diagnosticului in disfunctia erectila

Luna septembrie, a existat, dupa cum s-a observat, un supliment dedicat disfunctiei erectile (DE) care a cuprins elemente ale recomandarilor Conferintei Internationale de Consens de la Paris, 1999.

Cele ce urmeaza nu se vor a fi o erata la acest supliment, ci o explicare practica. Cu riscul de a parea insistent, reiau definitia DE - incapacitatea unui barabat de a aobtine/mentine o erectie suficienta desfasurarii unui act sexual satisfacator.
Intr-un articol anterior, am explicat de ce trebuie acceptat si utilizat termenul "disfunctiei erectila", si nu impotenta. Nu mai revenim. Aceasta diferentiere este obligatorie si reprezinta un prim pas diagnostic.

Diferentierea DE de alte tulburari din sfera sexualitatii reprezinta o necesitate obligatoriu de realizat. De asemenea, pentru a intra in sfera preocuparilor diagnostice medicale, DE trebuie sa fie instalata de cel putin 3 luni si sa fie persistenta, la toate incercarile pacientului.

Ca toate recomandarile elaborate de OMS cu ocazia acestor conferinte de consens, prin grupurile de experti, si recomandarile diagnostice din domeniul DE sunt grupate in:
. obligatorii;
. recomandate;
. optionale;
. specializate.

Evaluarea astfel ierarhizata si validata cultural de catre organisme similare nationale se transforma in protocoale de diagnostic si tratament, menite sa uniformizeze si sa eficientizeze activitatea de profi. Poate pentru multi evaluarea diagnostica a DE pare complicata si anevoioasa, necesitand investigatii sofisticate in aceasta epoca dominata de imagistica. Total eronat - pentru ca la nivelul comitetelor de experti s-a realizat conseunsul cu privire la diagnosticul DE, care este, in primul rand, clinic. Dar demersul clinic nu poate incepe, fara recunoasterea de catre pacient a problemei, recunoastere care trebuie facuta in deplin acord cu partenera. Sexualitatea (inclusiv erectia) are un determinism plurifactorial, biopsihosocial, economic, cultural, religios, afectiv, iar abaterile de la normal in aceasta problema pot aparea foarte usor.

Sexualitatea este, de fapt, fragilitatea in complexitate, partenerii urmarind realizarea deplina a dezideratelor lor.

Din aceasta cauza, abordarea acestei probleme de catre binomul medic-pacient este uneori dificila si anevoioasa. Ambii termeni ai binomului au nevoie de timp pentru armonizare, in vederea obtinerii solutiilor terapeutice. Aceasta relatie medicala depinde, pe de o parte, de instructia medicului, si, pe de alta parte, de motivtia pacientului.

EVALUAREA OBLIGATORIE
In momentul stabilirii contactului medical intra in aplicare baza examenului DE - evaluarea obligatorie ce se poate efectua la nivelul medicului de familie: amamneza si examenul clinic.

Anamneza
Anamneza are o parte medicala geenrala, menita sa evidentieze patologia mostenita si cea personala a pacientului. Treptat, discutia va evolua spre segmentul referitor la sexualitate al anamnezei, intrebarile formulate clar, simplu, precis patrunzand in intimitatea personala sau de cuplu. Dialogul trebuie purtat atent, focalizat, decent, fara conotatii pieiorative. In principal, se va cauta evidentierea in cele mai mici amanunte a problemei DE. Totodata, se cauta obtinerea de elemente asupra celorlalte fatete ale sexualitatii, libido, ejaculare, orgasm, sindroame dureroase, comportamentul sexual de cuplu. Nu trebuie omise elementele psihosociale ale individului/cuplului, de stil de viata si profesie.

Tot in cadrul anamnezei, trebuie insistat pe factorii psihologici, uneori neevidentiati sau nemarturisiti (tendinta de inchidere in sine, depresie, lipsa comunicarii in cuplu, in societate etc.).
In foarte multe cazri, relatia medic-pacient se poate bloca - comunicarea sufera. Nu trebuie sa asteptam confesiunea totala ca si cum am asculta o banda de magnetofon. Discutia cu un pacient/cuplu afectat de o astfel de problema este o munca de artizan, consumptiva pentru medic, ca orice act de creatie.

Pentru usurarea comunicarii cu pacientul, expertii au creat o serie de scale de autoevaluare, pe care suferindul de DE la completeaza. Rezultatele acestor evaluari pot constitui elemente de plecare in evaluarea clinica sau factori de deblocare a unui dialog medical esuat.
Un exemplu il constituie scala SHIM - IIEF 5 (Tabelul 1)

Sexualitatea, cu elementele ei, constituie un factor important al calitatii vietii individuale/de cuplu si trebuie considerata ca atare, desi aceasta nu se intampla frecvent.
Aceste scale urmaresc sa evlueze tocmai acest aspect, monitorizand diagnosticul si tratamentul. Practic, discutam de un scor simptomatic si de calitate a vietii, in functie de afectiunea luata in discutie (Tabelul 2).

In functie de scorurile obtinute si motivatia pacientului/cuplului, se nuanteaza diagnosticul si, implicit, tratamentul.
Anamneza va fi urmata de examenul clinic general si cel focalizat, genito-urinar si perineal. Surprizele nu sunt excluse. Se recomanda, de asemenea, masurarea TA si a frecventei cardiace.

Examen clinic
Pe baza anamnezei si a examenului clinic, la nivelul medicului de familiei (cu preocupari in acest domeniu) se pot diagnostica marea majoritatea a pacientilor.

TESTE RECOMANDATE
Uneori, clinicianul este obligat sa clarifice unele aspecte etiologice, sugerate de datele obtinute in prima faza. Astfel, in aceste situatii, testele recomandate sunt glicemia a jeun, hemoglobina glicozilata (HbA1C) si profilul lipidic pentru depistarea diabetului si a hiperlipemiei. Alteori, se recomanda explorarea axului hipotalamo-hipofizo-testicular, in scopul determinarii nivelului de testosteron la cazurile cu libido scazut sau cu testicule reduse in dimensiune.

TESTE OPTIONALE
Testele optionale/facultative sunt consulturile psihologice/psihiatrice de specialitate, bineinteles in cazuri selectionate anterior, pe criterii clinice. Uneori, trebuie efectuate dozarea de LH, prolactina, TSH, hemoleucograma, analiza urinei.

TESTE DE SPECIALITATE
Testele de specialitate pot fi efectuate numai dupa parcurgerea celor trei etape anterioare si in functie de motivatia pacientului/cuplului.
Nu toti pacientii au nevoie de teste specializate, sofisticate, costisitoare, care, de cele mai multe ori, fara o indicatie corecta, nu fac decat sa creasca inutil costurile. Aceste teste nu pot fi efectuate oriunde si de oricine. Pentru ele este nevoie de centre de excelenta medicala (Tabelul 3).
Munca depusa in diagnosticare reala a DE cuprinde un mare efort educativ depus pentru intelegerea de catre cuplu a nevoilor, asteptarilor, prioritatilor si preferintelor lor si pentru identificarea tuturor factorilor perturbatori.

Concomitent cu aceasta munca de diagnosticare si de educare, are loc, implicit, si un proces de consiliere, care, el sigur, va rezolva partial sau total o serie de aspecte. Nu exagerez afirmand ca diagnosticand atent, precis, corect din prima etapa, de fapt am inceput si terapia specifica.
Dupa cum s-a vazut, algoritmul diagnosticului in DE este bine jalonat. El nu trebuie decat sa fie urmat cu scrupulozitate, iar rezultatele favorabile nu vor intarzia sa apara.

SUCCES!

1. Cum ati aprecia încrederea în capacitatea Dvs de a obtine si mentine o erectie?   Foarte scazuta Scazuta Moderat Crescuta Foarte crescuta
1 2 3 4 5
2. Când ati obtinut o erectie în urma stimulãrii sexuale, cât de des a fost aceasta suficient de puternicã pentru a putea penetra partenera? Nu am avut contact sexual
Aproape niciodata/ Niciodata De câteva ori
(în mai putin de jumatate din cazuri)
Uneori
(aproape în jumatate din cazuri)
De cele mai multe ori
(în mai mult de jumãtate din cazuri)
Aproape în totdeauna/
in totdeaun
0 1 2 3 4 5
3. In timpul contactului sexual, cât de des ati reusit sã mentineti erectia dupã penetrarea partenerei? Nu am avut contact sexual Aproape niciodata/ Niciodata
De câteva ori
(în mai putin de jumatate din cazuri)
Uneori
(aproape în jumatate din cazuri)
De cele mai multe ori
(în mai mult de jumatate din cazuri)
Aproape în totdeauna/
in totdeauna
  0 1 2 3 4 5
4. In timpul contactului sexual, cât de greu v-a fost sã mentineti erectia pentru a finaliza contactul sexual? Nu am avut contact sexual Aproape niciodata/ Niciodata De câteva ori
(în mai putin de jumatate din cazuri)
Uneori
(aproape în jumatate din cazuri)
De cele mai multe ori
(în mai mult de jumatate din cazuri)
Aproape în totdeauna/
in totdeauna
0 1 2 3 4 5
5. Când ati avut contacte sexuale, cât de des au fost acestea satisfãcãtoare pentru Dvoastrã Nu am avut contact sexual Aproape niciodata/ Niciodata De câteva ori
(în mai putin de jumatate din cazuri)
Uneori
(aproape în jumatate din cazuri)
De cele mai multe ori
(în mai mult de jumatate din cazuri)
Aproape în totdeauna/
in totdeauna
0 1 2 3 4 5


Tabelul 2 - Interpretarea scorului final (scala SHIM - IIEF 5)

. Scor final 1-10 disfunctie erectila moderata/severa
. Scor final 11-2 disfunctie erectila usoara
. Scor final >21 functie erectila normala

Tabelul 3 - Teste efectuate in centre de excelenta medicala
. Evaluarea psihosexuala si relationala aprofundat
. Evaluarea psihosexuala si relationala aprofundata
. Evaluarea psihiatrica
. TRPN - tumescenta si rigiditate peniana nocturna
. Evaluare a aparatului vascular (teste farmacologice, Doppler, cavernosonometrie si grafie, arteriografie, CT, RMN, izotopi)
. Evaluare endocrinologica
. Evaluarea neurofiziologica etc.


DR. N. CALOMFIRESCU
Medic primar urolog, Doctor în medicina
Spitalul Militar "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" - Bucuresti


Copyright 2004. Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania. Site creat si realizat de web design, dezvoltare web, multimedia, web hosting, identitate de corporatie si grafica publicitara