English version
 HOME PAGE
DESPRE NOI
MEMBRI
EVENIMENTE MEDICALE
INFORMARE PUBLICA
  MedSexInfo  
NOUTATI EDITORIALE
ARTICOLE
PARTENERI MEDIA
PREMIUL AMSR
CONTACT

www.san-sex.roBuletin oficial al AMSR
A aparut Buletinul Nr. 2
aprilie-august 2013
descarca

 FEEDBACK

Spune care este parerea ta
despre"Asociatia pentru
Medicina Sexualitatii din
Romania"
click aici

articole
| Disfunctia erectila poate ascunde o problema grava de sanatateDisfunctia erectila poate ascunde o problema grava de sanatate

Aproape fiecare barbat a avut sau va avea macar o data in viata o problema cu erectia. Potrivit unui studiu realizat in 2006, 3% dintre barbatii cu varste intre 15 si 25 de ani au probleme cu erectia. In acelasi timp, 10% dintre barbatii pana la 35 de ani si 22% dintre cei care se apropie de varsta de 50 de ani au o astfel de problema.

Prof. dr. Nicolae Calomfirescu, sef al Sectiei de Urologie a Spitalului Dimitrie Gerota si presedinte al Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania (AMSR), spune ca “disfunctiile erectile sunt de doua tipuri. La tineri, disfunctia apare in urma unor probleme psihologice, in timp ce la adulti aceasta apare in urma unei stari de boala provocata de un stil de viata dezorganizat.

Disfunctiile erectile la barbatul adult pot fi provocate de diabetul zaharat, de obezitate, de bolile cardiovasculare si de tratamentele specifice sau de afectiunile psihice. Şi barbatii care fumeaza excesiv sau au consumat mai mult de jumatate de litru de alcool pe saptamana in timpul vietii pot avea probleme cu erectia”. Medicul a adaugat ca disfunctiile erectile apar si la barbatii care sufera de hepatita cronica sau de insuficienta hormonala.

“Erectia este un marker al starii de sanatate a individului. De aceea, atunci cand un barbat constata ca are o problema de erectie trebuie sa consulte imediat medicul. De multe ori, la un astfel de control se descopera ca pacientul sufera de o boala la fel de grava, cum ar fi diabetul sau hepatita.

Persoana care sufera o disfunctie erectila nu trebuie sa se inchida in sine, ci trebuie sa stie ca, daca va urma un tratament cat mai repede posibil, sansele de imbunatatire a performantelor sexuale vor fi mult mai mari. Daca nu se trateaza la timp afectiunea poate ramane permanenta”, a mai adaugat medicul.

Prof. Dr. Calomfirescu a spus ca in tratarea acestei afectiuni partenera are un rol crucial. “Femeia este cea care descopera, cea care genereaza si chiar de multe ori cea care poate vindeca disfunctia erectila. Este adevarat insa ca partenera poate genera probleme cu erectia doar pe fond psihologic.

Pentru ca partenera este prima care descopera afectiunea, ea este cea care il duce pe barbat la medic. Tot ea este cea care alaturi de medic participa la vindecarea partenerului prin discutii, daca este vorba de o problema psihologica, sau prin a oferi informatii despre stilul de viata al partenerului, daca problema este de natura fiziologica. Barbatii sunt mai reticenti la astfel de tratamente.

Totusi, daca in urma cu 10 ani aveam un pacient pe luna, acum am doi sau trei pacienti pe zi, majoritatea venind insotiti de partenere”, a mai precizat doctorul. Disfunctiile erectile cauzate de o stare de boala se trateaza prin diferite metode.

Poate fi vorba de operatii chirurgicale, de tratamente hormonale sau de dispozitive cu vacuum, dar cele mai cunoscute sunt tratamentele medicamentoase orale. Pe piata sunt trei medicamente care ajuta temporar la tratarea acestei afectiuni provocand o erectie numai daca barbatul este stimulat sexual.

Prof. dr. Calomfirescu a tinut sa precizeze ca aceste medicamente nu dau performante sexuale crescute si nici nu maresc dimensiunea penisului. Mai mult, pacientii trebuie sa respecte doza zilnica recomandata. “O atentie speciala trebuie sa acorde cei care iau medicamente pe baza de nitrati pentru probleme cardiace.

Medicamentele care trateaza problemele de erectie interfereaza cu nitratii si pot produce chiar decesul persoanei”, a adaugat medicul. Prof. dr. Calomfirescu atrage atentia si asupra tratamentelor naturiste. Medicul a spus ca aceste „leacuri” nu au fost supuse niciodata unui studiu amanuntit si de aceea nimeni nu poate spune cat de eficiente sunt. “In plus, pacientii care folosesc aceste tratamente manifesta efectul placebo in proportie de 40% si de aceea nimeni nu se poate pronunta asupra eficacitatii lor”, a mai precizat medicul. (Ş.C.)
Acest articol a aparut in cotidianul Gandul sambata, 30 iunie 2006.


Copyright 2004. Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania. Site creat si realizat de web design, dezvoltare web, multimedia, web hosting, identitate de corporatie si grafica publicitara