English version
 HOME PAGE
DESPRE NOI
MEMBRI
EVENIMENTE MEDICALE
INFORMARE PUBLICA
  MedSexInfo  
NOUTATI EDITORIALE
ARTICOLE
PARTENERI MEDIA
PREMIUL AMSR
CONTACT

www.san-sex.roBuletin oficial al AMSR
A aparut Buletinul Nr. 2
aprilie-august 2013
descarca

 FEEDBACK

Spune care este parerea ta
despre"Asociatia pentru
Medicina Sexualitatii din
Romania"
click aici

articole
| Disfunctiile sexuale - o problema de sanatate pentru fiecare.Disfunctiile sexuale - o problema de sanatate pentru fiecare.

Sexualitatea pentru cei mai multi dintre locuitorii planetei albastre este un subiect TABU, jenant, despre care se vorbeste in soapta sau cu ochii plecati de rusine.

Din pacate, sexualitatea a fost transformata in comert infloritor, fiind un adjuvant necesar pentru ziare, reviste, autoturisme, cosmetice, turism, moda, etc.

Deschiderea informationala generata de internet, avalansa de programe TV si multicolorele reviste, fara a mai mentiona descoperirea Viagra a dezmortit si diagnosticul medical al disfunctiilor sexuale.
OMS a postulat recent dreptul la sanatate sexuala, ca parte a sanatatii generale, dar dincolo de postulat se afla lumea reala. In lumea din afara OMS, sexualitatea este perceputa de fiecare cum poate, sau cum i se permite educational,social, religios, etnic, cultural,material,  moral, dar in general distorsionata  unilateral.

Sexualitatea umana extrem de complexa si dominata de psihoemotional, sufera defectiuni, atat in plan psihoemotional, relational, comportamental, cat si in plan patologic strict medical direct sau indirect.

Lumea medicala a privit si priveste cu reticenta patologia medicala a sexualitatii din multe motive. Primul si cel mai important este lipsa, din facultatile de medicina, a unei abordari clare profesionale in cadrul unor discipline ca psihologie, psihologie medicala, sexologie, andrologie, ginecologie. Din aceasta cauza rezulta mai intai un deficit de informare al medicilor, in general, care genereaza ulterior,deficit de abordare diagnostica si terapeutica.

Problema disfunctiilor sexuale exista, pacientii si pacientele care ni se adreseaza au nevoie de ajutor, dar noi medicii ne temem sa o abordam datorita complexitatii ei si pentru ca medicii, oameni,  sunt stapaniti si ei de cutume.

A.M.S.R de 7 ani incearca sa dezghete mediul medical si incet incet a reusit cate ceva. Acum, la a-VII-a conferinta abordeaza problema disfunctiilor sexuale la femei, pentru acestea exista numai ca se “ascund” sub diferite masti. In cele doua zile de reunine interdisciplinare nu vom putea clarifica problematica, dar vom ridica sigur niste semne de intrebare. Aceste semne de intrebare pot constitui declansatorul cautarii unor raspunsuri.

Martor al acestei cautari din partea publicului este portalul www.san-sex.ro. Aici cei peste 6000 de vizitatori care il acceseaza, se pot informa sau intreaba.Despre ce? Despre orice: disfunctie erectila, contraceptie, ejaculare precoce, dispareurie, vaginism, libido, infectii urinare, infectii genitale, candida, tulburari de ciclu, menopauza, probleme de cuplu, hepatita, infertilitate,etc.

Este pe deplin recunoscut, ca oamenii au o sexualitate de tip psihoemotional, dar lumea medicala trebuie sa inteleaga faptul ca disfunctiile sexuale masculine si feminine pot coexista si cu boli bine cunoscute precum HTA, BCI, AVC, DZ II.

Pacientii si pacientele noastre au nevoie de diagnostic si respectiv tratament si-n problemele medicale legate de patologia sexualitatii, care face viata extrem de amara.
Stimati colegi, ganditi-va si la problemele de sexualitate ale celor care vin la Dvs.pentru diferite probleme medicale.

Stimati pacienti si Stimate paciente, calcati-va pe inima (adica rusine) si vorbiti cu medicul Dvs. si despre aceste probleme care fac parte din sanatatea generala.

Prof. Asoc. Dr. Calomfirescu Nicolae

A aparut in “Saptamana Medicala” nr. 34/28 martie – 10 aprilie 2007Copyright 2004. Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania. Site creat si realizat de web design, dezvoltare web, multimedia, web hosting, identitate de corporatie si grafica publicitara